Lillians foto

En blogg full av bilder

Skoklosters slott

Kategori: Byggnader

 
Vi var ju förbi slottet på vår resa. Och några bilder hann jag ta, efter att vi älgat runt inne på slottet.
 
Det är ett mycket vackert slott som ni kanske kan ana. Ett riktigt skrytbygge på den tiden det begav sig, under 1600-talet. Och stort som sjutton. Bara stora salen på översta våningen är över 300 kvm. Men den blev aldrig färdig. Vilket är kul för dagens hugade byggfantaster men kanske mindre roligt när den skulle varit bra att ha. När man skulle bjuda in alla sina förnäma vänner på skrytmiddagar.
Men se kungen ville inte att adeln skulle ha det flådigare än majestätet och är man kung så är man och då var det bara att införa lite straffavgifter för sådant så höll sig adeln lite lugnare med sina vräkiga byggnationer.
 
 
Fyra likadana torn finns det med en innergård i mitten på slottet som jag skymtade i all hast.
Vad som är roligt med Skokloster är att Wrangels äldsta dotter kort efter Wrangels död bildade ett fideikomiss som gjorde att inget fick säljas men tillföras samlingen. Det har bl.a. gjort att världens äldsta glaskrona hänger i kungssalen. Där har den hängt sedan mitten på 1600-talet. Gör om det!
Precis, som lampfantast var jag helt frälst! Tyvärr är kronan sjuk och glaset är alldeles mjölkvitt vilket beror på ett fel i tillverkningen. Sisådär vart tionde år går ett par pärlor sönder och trillar ner på golvet. Men än hinner ni se den med andra ord.
 
 
En annan effekt av fideikomissbildandet var att greve Wrangels rustkammare fick gå helt intakt vidare in i framtiden. Han var nog lite av en hamster den där herrn för inne i rustkammaren kan man hitta både det ena och det andra. En herrans massa pickadoller i olika storlekar och rustningar så klar. Men även sista skriket vad gäller både avancerade högteknologiska lås och platåskor. En sälskinnskajak och en uppstoppad häst fanns också att beskåda. Ja, ni fattar säkert.
För den som blir lite nyfiken är det bara att klicka sig runt på hemsidan. Eller varför inte ta en sväng förbi när ni är i krokarna? Ett litet tips på vägen: ta på er löpardojjorna om ni ska hänga med på den guidade visningen, de lär ni behöva.
 
 
 

Kommentarer

 • Katarina säger:

  Vackert! Älskar slott!

  Så intressant också eftersom det finns så många slott i Sverige. Vad krävs egentligen för att få sitt hem registrerat som slott... I England kallas det mer Country Home, många av dessa stora slott (som vi säger i Sverige).
  Jag vill gärna bo i ett slott :P Haha!

  Svar: Jag hade inte tackat nej till att bo i ett slott heller. Så mycket spännande utrymmen och vinklar och vrår.
  Lillian Christiansson

  2013-10-09 | 15:20:13
  Bloggadress: http://brakat.blogg.se/
 • Katarina säger:

  Ja, det här slottet kan man ju i alla fall bo i. Inte lika mycket drag. Kanske lite skillnad i köpeskilling? 😉
  Tycker absolut du ska köra en slott-spotting tur.

  Svar: Inte lika dragigt men ganska dragigt ändå berättade de. Ofantligt stora eldstäder för att skryta med men de släpper ju också in en hel del. Bredvid varje eldstad fanns en stor kakelugn. Så att de skulle få åtminstone lite värme. :-)
  Lillian Christiansson

  2013-10-10 | 16:39:25
 • McRoger´s säger:

  Planerar för fullt för "Castle McRoger´s" ;-) Plötsligt så händer det! :-D

  2013-10-11 | 14:16:59

Kommentera inlägget här: