Lillians foto

En blogg full av bilder

En pauskula

Kategori: Allmänt

 
Idag har jag haft en riktigt härlig fotodag med nya kameran! Och det var tänkt att denna lilla kula skulle kommit upp på bloggen i morse så att ni skulle haft något att njuta av medan jag var ute på äventyr. ;-) Men nu blev det tydligen inte så. Med pauskulan alltså.
Äventyren blev av. Och det kommer ni få se imorgon. Nu ska jag ladda ner bilderna och titta igenom dem.

Relaxa

Kategori: Hozz

 
Idag var det dagen som aldrig blev dag. Molnen har legat på marken och vägrat flytta på sig. Ingen dag att vara ute och plåta med nya kameran om man vill ha spännande ljus med andra ord.
 
Det har varit en dag när vi har tränat på att chilla istället, alla i huset.
Hozz hittade på något sätt upp till sängen, som han inte får vara i. Och eftersom jag hade ett svagt hjärta just då lät jag honom ligga och passade på att ta lite bilder på honom istället.
För vi har ju två vovvar i huset, inte bara en vacker vit madam. Hozz är en mycket ståtlig och vacker herre som inte skäms för sig. Vi har t.o.m. haft folk som bett om ursäkt när vi har varit ute och gått för att de har tittat så på honom. För att han är vacker och reslig.
 
Om sanningen ska fram stoppar de oss för att beundra Sanya också.
Två vackra vovvar helt enkelt. Både till sinne och utseende.
 

Hallelujah moment!

Kategori: Sanya

 
Kära dagbok!
Idag blev jag lite religiös. Jag provade nämligen min nya kamera och vem som var först ut var ju helt otippat Sibyllan som låg som en sfinx och blickade ut över rummet.
Jo tjena, det var skillnad på kamera och kamera! Den där krispigheten och närvaron i bilderna som gör att man kommer på sig med att vilja sträcka ut handen och ta på verkligheten. Den skillnaden är det.
Så nu är jag fast.
Försöker komma på om jag lovat att vara effektiv hemma och uträtta stordåd. Kan inte komma på ett sådant löfte men om det skulle finnas ett sådant kommer jag bryta det. För jag kommer krypa i buskarna på dagarna och vandra på gatorna på kvällarna tillsammans med min kamera.
Oj vad här ska plåtas!

24 december: Barnet

Kategori: Julkalendern 2012

 
Tre Bionicle som tillsammans representerade eld, jord och vatten var ute och gick tillsammans med en liten, något blyg mus med huvudet fullt av stora tankar. Det lilla följet leddes av en mallig drake som virvlade runt uppe i luften och gjorde små piruetter samtidigt som han hade koll på den stora vackra stjärnan i skyn för att leda sina vänner rätt.
När de hade gått ett tag fick de syn på ett stort vackert träd som inte liknade något annat träd de tidigare hade sett. Det vackra gröna trädet hade som små tindrande stjärnor i sig  och både träd och stjärnor var som inlindade i ett gnistrande sken. Högst upp fanns stjärnan som hade lett dem hela vägen och det lilla sällskapet stannade upp i stum beundran över allt detta vackra och lät blickarna supa in allt.
 
När de kom närmare såg de att det lyste längst ner vid foten på träden. Ett vitt skimmer som strålade och på något sätt sa till dem att komma närmare. Där under trädet fanns en far och en mor med ett litet barn och brevid deras sida fanns en nyanländ Asiatisk giftspottardrake som tittade på barnet med kärlek i blicken.
För er som inte vet kan jag berätta att det inte är alla som har en sådan beskyddare. Tvärtom är det endast ett litet fåtal som njuter av det privilegiet.
De är utsedda av Allvetande Sibyllan som beskyddare av Ljuset och tillsammans med sin Asiatiska giftspottardrake kämpar de sida vid sida för det goda i världen.
När de blir stora då. Men alla är ju små i början och så även Ljusets beskyddare som våra vänner fann denna afton.
 
Detta var historien om hur en liten ljusmus snubblade över sitt livs äventyr som tog honom ut i världen, gav honom nya vänner och hur de tillsammans räddade julen och ljuset för mänskligheten.
 
En riktigt god jul önskar vi er alla!
 

23 december: Ledstjärna

Kategori: Julkalendern 2012

 
Lika plötsligt som dimman hade kommit, lika plötsligt försvann den. Kvar stod ett litet sällskap stumma av förundran. Tankarna virvlade runt hos dem som virvelvindar. Var det vad uppdraget hade handlat om hela tiden, att de skulle samlas? De letade inte efter tre visa gubbar i långt skägg som kunde vägen till barnet lika lätt som de hittade till sitt eget vardagsrum. Det var dem det hela tiden hade handlat om, att de skulle samlas och med gemensamma krafter finna barnet.
 
Julius var alldeles vimmelkantig. Hade han lyckats med sitt uppdrag? Var det hans uppdrag hela tiden att finna de tre vise? Han var ju bara en liten mus som hade blivit störd i sin ljusslingelåda till hem och som sedan hade hittat eldkillen och ramlat över ett äventyr.
Han kunde inte låta bli att bli lite mallig av tanken. Då kunde man ju säga att det var han som hade räddat mänskligheten...
Nä jösses, det blev lite för stora tankar för en liten mus! Han kände sig mer bekväm med att tänka att han hade lyckats hitta de här tre killarna. Ja, det var på en lagom nivå så att han inte skulle svimma av tanken.
 
Men var det någon annan som inte smög med malligheten var det Göran. Han var alldeles till sig i trasorna. Luftens konung, tänka sig! Han var så stolt och mallig att han flög upp i luften och gjorde några volter i ren glädje.
När han kom så där högt upp i luften som bara luftens konung kan (ja ni hör ju själva vad fräckt det låter!) fick han syn på en starkt lysande stjärna som lyste på himelen. Han slutade tvärt med sina volter och bara tittade på den. Det var något speciellt med den stjärnan och ju mer Göran tittade på den, ju tydligare kände han att han drogs mot den. Till slut slet han blicken från stjärnan och flög ner till de andra för att berätta vad han sett.
 
Det kändes rätt det Göran sa och tillsammans gav de sig av i riktning mot stjärnan med Göran, luftens konung, som vägvisare.

22 december: Det stora trädet

Kategori: Julkalendern 2012

 
Medan himlen la sig i mörker igen började våra vänner prata om vad som precis hade hänt. De var alla överens om att det på något sätt kändes ljusare och lättare i naturen. Som om en tung mörk mantel hade dragits bort. Men än hade de inte hittat barnet och även om det kändes som de var på rätt väg visste de inte vad nästa steg var.
Medan de stod där och pratade och funderade om vartannat rullade det in en dimma som svepte runt dem och med den kom en tydlig känsla av att någon var med dem. Med tanke på alla drömmar och annat konstigt de varit med om det senaste blev de inte så rädda som du och jag hade blivit. Uppdraget hade gett dem en rejäl dos med underligheter och de undrade mest vad detta kunde vara.
De behövde inte fundera länge för ur dimman, som svävande i luften, framträdde Allvetande Sibyllan och hon tittade rakt på dem.
 
-De fyra elementen eld, jord, vatten och luft är förenade med sin kunskap. De utsände tre vise är samlade och skall tillsammans med luftens konung finna barnet och föra hoppet och ljuset till jorden igen. Julius har lyckats med sitt uppdrag och fört samman dessa. Nu är det upp till dem att utföra sin del. Gå till det stora trädet och ni skall finna vad ni söker.
 

21 december: Kapten Preto

Kategori: Julkalendern 2012

 
Våra vänner hann inte mycket mer än presentera sig för Kopaka, isens toa, innan de hörde ett ljud som fick blodet att isa sig. Det lät som ett förhistoriskt avgrundsvrål. Ett förtvivlat skrik full av ilska och de förstod direkt vem det kom ifrån. En stor mörk skugga tornade upp sig på himlen för att sedan bli mindre och mindre tills den försvann helt.
Betydde det att de var på god väg att lyckas med sitt uppdrag? Med bara ett par dagar kvar till julafton kändes situationen mer förtvivlad än någonsin och de skulle verkligen behöva lite hjälp.
 
 

20 december: Kopaka

Kategori: Julkalendern 2012

 
Göran som hade störst tassar i sällskapet klev fram till de stora portarna och knackade så hårt han kunde. Sedan väntade de.
Efter ett tag hördes ljud in ifrån portarna. Ett ljud som fick dem att tänka på gamla rostiga gångjärn, stora kättingar och krossad is.
Så öppnades ena porten långsamt. Våra vänner stirrade förvånat uppåt på figuren som uppenbarade sig.
 
-Jag är Kopaka, isens Toa. Vem är det som kommer och stör mig i mitt arbete?
 

19 december: Portar

Kategori: Julkalendern 2012

 
Efter en lång vandring som till största delen bestod av avgrundsdjupa stup, hård klättring och allmänt eländig terräng kom så den lilla gruppen till slut fram. Pohatu hade lett dem till två stora gigantiska vita portar som ledde in till en annan värld.
Där stod de nu och funderade tills Göran tog till orda.
 
-Jaha, och vad gör vi nu? Ska vi mana fram ett väsen i tanken, uttala en gudomlig besvärjelse eller stämma upp i en helig sång?
 
Tahu, som den handlingens man han är, gick fram och kände på portarna ifall man kanske kunde få upp dem men de verkade stängda. De turades alla om att nagelfara portarna efter hemliga knappar eller spakar som skulle kunna hjälpa dem att komma in. Men de hittade ingenting som gav dem en ledtråd till hur de skulle få upp dem.
Julius tänkte så det knakade och lyste sedan upp:
 
-Ska vi prova att knacka?
 

18 december: Svåra stigar

Kategori: Julkalendern 2012

 
Ju längre det lilla sällskapet vandrade desto eländigare blev stigarna och till slut återstod bara att klättra så gott man kunde. Men Pohatu var säker på att de var på rätt väg och manade på sina nyvunna vänner.
 
Draken Göran var mycket nöjd med att ha vingar vid ett sådant här tillfälle och satt gärna på en avsats och förklarade för de andra hur de skulle göra för att ta sig fram på lättaste sätt. När småstenarna började skallra runtom Pohatu bad Tahu Göran vänligt men bestämt att vara tyst.
 
Framåt eftermiddagen började tålamodet tryta för Julius och hans små musben började bli trötta. Pohatu fortsatte mana på och försäkrade att de snart var framme. I sitt stilla sinne hoppades han att hans känsla hade lett dem rätt.
 

17 december: fikafunderingar

Kategori: Julkalendern 2012

 
Vid det här laget reagerade knappt våra vänner på att de hade haft samma dröm igen, det var ju inte första gången. Medan de mumsade lussekatter funderade de på vad Sibyllan menat med naturen och omfamna? Julius började tänka högt.
-Om den ska krama mig kommer jag frysa så det vet jag inte om jag är så pigg på...
-Det är kanske precis det hon menar, det kanske är ledtråden! Tahu blev ivrig.
-Hur ser det ut i naturen nu? Jo, det är kallt och fruset! Det är det vi ska leta efter.
-Jag vet ett ställe vi kan gå till!
 
Med Pohatus tillkännagivande att han visste en plats blev det lilla sällskapet eld och lågor. Äntligen visste de vart de skulle!
När de hade ätit upp sina lussekatter gav de sig av ut i mörkret. För även om det var dag var det en mörk dag och det märktes tydligt att kapten Preto hade vunnit framsteg i sin strävan att lägga världen i mörker. Måtte han inte lyckas med mer av sina planer.
 

17 december: paus-utan-bild

Kategori: Julkalendern 2012

Eftersom vårt internet håller samma hastighet som en nyvaken koala just nu får ni två luckor imorgon. Och förhoppningsvis känner blogg.se för att samarbeta då också. Men för er som undrar kan jag meddela att äventyret fortsätter och våra vänner försitter ingen tid. Eller nja, inte så mycket i alla fall.
 
Over and out.

16 december: Tre ljus

Kategori: Julkalendern 2012

 
-Ni har lyckats bra mina vänner, ni kommer allt närmare. Men idag tänds tredje ljuset och tiden rinner ifrån oss. Kom ihåg mitt budskap: fråga elementen. Och känn hur naturen omfamnar er med sin närvaro.

15 december: Nya vänner

Kategori: Julkalendern 2012

 
Medan Julius berättade för Pohatu och Göran om deras uppdrag började Tahu kvickna till efter sin snöpliga sorti han gjort när de mötte Göran.
-Vi letar efter barnet som ska födas på julafton. Och för att göra det måste vi hitta de vise som kan leda oss till barnet! Ni kanske kan hjälpa oss med det?
-Det låter väldigt likt min dröm jag hade för några nätter sedan!
 
Alla blev alldeles förbryllade när Pohatu berättade detta och de stod och tittade på varandra en lång stund under tystnad. Ända tills Göran bröt tystnaden
 
-Jag följer med! Nu när jag inte har stoppat er kommer hans lakejer att leta efter mig så ni måste försvara mig.
-Vems lajeker?
-Kapten Preto såklart.
-Är det han som ligger bakom de försvunna länkarna?
-Det är det säkert. Han brukar syssla med elaka och skumma saker. Och hans lakejer brukar alltid fuska när vi spelar poker.
 
Eftersom Julius kände sig storsint denna dag när han stirrat döden i vitögat tyckte han det var en bra idé. Att Göran var den som visat honom vitögat var en oviktig detalj i sammanhanget.
 
-Det är väl klart du kan följa med oss! En vacker dag kan vi säkert få användning av en drake.
 
Den lilla skaran började diskutera åt vilket håll de skulle gå men eftersom det hade börjat bli sent bestämde de sig för att leta upp en bra plats att övernatta på innan de fortsatte sin vandring.
 

14 december: Hjälpen kom

Kategori: Julkalendern 2012

 
När Julius låg där på marken och trodde att hans sista stund var kommer hördes plötsligt ett öronbedövande brak som lät som om en klippa klövs mitt itu. Stenar började rulla runt omkring dem och mitt i detta kaos skakade marken till och en figur klev fram bland stenarna. När draken fick syn på figuren klev han snabbt bort från Julius och det såg nästan ut som han hade svansen mellan benen när han gjorde det.
 
-Vad har jag sagt till dig Göran? Du får inte hålla på och skrämma folk sådär, det har vi ju kommit överens om!
-Jag vet... Men jag var tvungen! De får inte lyckas med sitt uppdrag för då blir han så himla arg och då blir han elak, det vet du!
-Har han varit på dig igen?
-Ja...
-Hur kunde han lyckas med det...? Göran...?
-Jaja, jag spelade väl lite med en av hans lakejer. Och så förlorade jag. Och så hotade han att dra ut min tand om jag inte gjorde som han sa.
-Du har ju pokerförbud!?
-... Jag vet...
 
Vid det här laget började Julius bli alldeles vimsig i hela sitt lilla mushuvud.
 
-Hallå, vad pratar ni om? Känner ni varandra??
-Visst! Jag är Draken Göran och det här är Pohatu, stenens toa.
 

13 december: Jakten

Kategori: Julkalendern 2012

 
Tahu står redo att försvara sig mot monstret men draken flaxar till med sina stora vingar och bryter av en gren från trädet som faller ner mot Tahu. För att undvika grenen tar Tahu ett steg bakåt men snubblar då över en sten och faller bakåt och slår i huvudet.
Julius ser allt detta från sin plats bakom trädet och blir helt vettskrämd när draken sedan vrider huvudet och tittar rakt på honom. Paniken river tag i Julius och han börjar springa för sitt liv för att komma bort från draken.
 
En liten mus är ingen match för en drake som lätt fäller Julius till marken med sina stora vingar. Medan draken långsamt närmar sig Julius med uppspärrat gap ligger han som fastnaglad vid marken och börjar plötsligt förbanna stenen Tahu snubblade på. Tänk om de där stenarna kunde hjälpa istället!!
-Hjääälp!!!
 

12 december: Oväntat besök

Kategori: Julkalendern 2012

 
Medan de vankade runt i skogen hörde de plötsligt hur det var något stort och tungt som närmade sig i snabb takt. Julius sprang snabbt iväg och gömde sig bakom ett träd medan Tahu gjorde sig beredd för vad det nu månde vara som var på väg.
De fick syn på skuggan först och medan de stod som fastnaglade och stirrade på den växte den sig större och större. Till slut kom så draken fram bland träden med en öronbedövande smäll. Draken frustade ljudligt, stampade i marken och började sedan rytande gå mot dem. Julius blev så rädd bakom sitt träd att han blev alldeles svag i knäna.
Tahu gjorde sig redo för strid.
 

11 december: Manual någon?

Kategori: Julkalendern 2012

 
Först när de kom ut i skogen stannade Tahu så att Julius hann ikapp honom.
-Vad tog det åt dig egentligen?
-Elementen! Det är elementen vi ska fråga. Det var ju det hon sa!
-Jaaa...?
-Elementen som i det vi har runt oss: vatten, jord, luft... Är du med?
-OK, jag är med på vilka element du menar och visst, vi kan fråga dem. Men hur?? Man kilar väl inte bara fram till en tall och frågar: har du sett en vis gubbe springa runt här nyligen? Eller har jag missat något? Det är sannerligen inte vanligt att göra det där jag kommer ifrån!
- Nä, det är klart. Det här blir lite svårare. Men jag har ju kontakt med elden så det måste ju finnas något sätt att komma i kontakt med andra element också.
 
Tahu, som har lite större erfarenhet av sådant här, började gå av och ann medan han funderade. Julius kände sig till en början lite skeptisk till det hela men kunde inte låta bli att börja tänka på vad det skulle kunna finnas för sätt att få kontakt. Han bidrog så gott han kunde och föreslog att de skulle prova lite abrakadabra eller något i den stilen men Tahu var inte säker på att det skulle fungera.
Tänk om de bara hade kunnat få en manual eller något från Sibyllan. En bok kanske: "Kontaktskapande för nybörjade" hade passat jättebra.
Nu var de tvungna att komma på svaret själva och dessutom hade Allvetande Sibyllan gjort klart för dem att de inte fanns tid för att sitta och drälla vid några träd inte.
 

10 december: Oväntad hjälp

Kategori: Julkalendern 2012

 
På morgonen vaknade Tahu och Julius och var mycket förbryllade. De blev inte mindre förbryllade när de märkte att de drömt exakt samma dröm!
De stod där och hängde på kudden och pratade ibland och var tysta ibland, precis så som det blir när man har mycket att tänka på och inte kan klä allt i ord på en gång.
Det som ständigt återkom i tankarna var det Sibyllan hade sagt om att fråga elementen och lyssna inåt. Vad var det där för snack egentligen? Julius kände att han nästan blev lite irriterad på alla gåtor och mystiska meddelanden. Han var mer van vid raka rör och att man sa vad man menade direkt. Det blev liksom enklare då och man slapp att fundera så himla länge på vad den andra menade.
Bäst som de stod där och funderade kom två Jedikrigare och Jar Jar Binks gående förbi dem.
 
-Jasså, har ni också fått "kanel" av Sibyllan? Jar Jar Binks blinkade menande åt dem.
-Vad menar du? frågade Tahu
-Var det första gången? Jag har fått det flera gånger så jag känner igen minen!
-Bäste Herr Binks, nu måste du verkligen förklara vad det är med den där kanelen.
-Jag brukar få det av Sibyllan när hon tycker att jag är ovanligt trögtänkt. Den gör liksom att... man ser saker tydligare. Att man på något sätt öppnar sig mer för vad som händer runt omkring en. Det är svårt att förklara men ungefär så är det.
-Skulle det vara en hjälp alltså...?
-Jag vet inte vad ni har att klura på men det har hjälpt mig att hitta mina vantar ett par gånger i alla fall. Man bli öppen för både himmel, hav och jord kan jag säga. Hej på er kluringar!
 
Medan det lilla sällskapet traskade vidare stod paret kvar och funderade en lång stund.
Plötsligt hoppade Julius till.
-Vad sa han? Himmel och hav och jord? Är det de elementen Sibyllan menade? Är det så vi ska hitta de tre vise?
-Du har nog en poäng där! Du är inte så dum som du ser ut lille gnagare, bra jobbat!
-Tack... antar jag?
Julius visste inte om han skulle bli glad eller förnärnad men han hann inte fundera vidare på det för plötsligt reste sig Tahu upp, tog sina svärd och började gå med raska steg ut ur Sibyllans palats. Det var bara för Julius att skynda sig efter honom.

9 december: Drömmen

Kategori: Julkalendern 2012

 
Medan Tahu och Julius sover djupt hos Sibyllan börjar de båda drömma en mystisk dröm. De ser fyra ljus på en rad och någon tänder först det ena, sedan det andra. Så hör de Sibyllans röst:
-Det är kvällen då det andra ljuset tänds. Nedräkningen tickar vidare och det finns ingen tid att spilla.  Blicka inåt och lyssna till elementen, det är nyckeln!

8 december: Julgröt

Kategori: Julkalendern 2012

 
Om man ska orka ge sig ut på ett uppdrag måste man se till att man har ätit ordentligt så man har tillräckligt med energi. Därför bjöd Allvetande Sibyllan våra vänner att ta del av den magiska och stärkande julgröten.
De små huvudena var fulla av tankar som virvlade runt i snabbare och snabbare tempo tills de började känna sig en aning vimmelkantiga. De grep tag om skålens kant och om sina skedar som om de var deras livlina ut från en virvelvind som rev och slet i deras sinnen.
 Plötsligt blev allt helt stilla som om hela världen höll andan. Sedan slog tröttheten till helt utan förvarning och att stå upp blev nästintill ett omöjligt projekt.
De bestämde sig snabbt för att anta Sibyllans erbjudande om en nattplats i alla fall och de snubblade bort till de mjuka sovplatserna.
Julius hann inte ända fram utan snubblade ner i en kudde och började genast snarka högljutt. Tahu hann reflektera över det konstiga i att han blev så trött så snabbt men han kom inte långt i tankarna innan han nuddade kudden och föll i djup sömn.
Vad det omaka paret inte visste var att Sibyllan låtit strö ett pulver över deras gröt och det hade nu börjat verka....
 
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Medan våra vänner sover vidare kan ni passa på att kika in hos en kalenderflicka jag följt under många år och som tar vansinnigt vackra bilder.
 

7 december: Allvetande Sibyllan

Kategori: Julkalendern 2012

 
-Jag har väntat på er, varför dröjde ni?
-Eh... Var hälsad Allvetande Sibylla. (Julius är förvisso en mus men en väldigt talför och snabb sådan och Tahu hinner inte riktigt med.)
-Ni måste vara fokuserade om ni ska kunna utföra ert uppdrag och ni har ont om tid.
-Vi kom för att fråga om julen. Varför vi firar den...?
-Vi firar den för att fira livet. Och våra kära. För att inte glömma att vara ödmjuka inför vad vi har. Detta symboliseras av ett litet barn som föds på julafton. Som en påminnelse för oss alla att komma ihåg vad som är viktigt.
Men detta hotas av Mörkret och ni har ont om tid. Om inte barnet hittas går allt detta förlorat. Behöver jag säga vad som händer då?
 
Vid det här laget börjar Julius darra på underläppen. Uppdraget har plötsligt tagit helt andra proportioner än vad små möss brukar hantera. De undrade ju bara varför länkarna var borttagna tänker Julius i sitt stilla sinne.
 
-Det är Mörkret som vill hindra er men istället förde han er hit!
 
Julius blir så överraskad att han helt glömmer av sig.
 
-Läste du mina tankar??
-Självklart lilla vän. Men låt oss inte spilla någon tid, ni måste ut och finna dem. De tre.
-Vilka tre? frågar Tahu.
-De tre vise.
-Vad kan de hjälpa oss med?
-Ni måste finna dem för de tar er till barnet.
-Men var finns de?
-Fråga elementen. Och blicka inåt och fråga er själva. Må lyckan vara med er.
 
Här förstod våra vänner att pratstunden var slut med Sibyllan och att det var dags för dem att ge sig av.
De som hade så många frågor när de sökte upp henne har nu ännu mer frågor. Och dessutom ont om tid.
Vad menade Sibyllan med att fråga elementen?
 
 

6 december: Sibyllans port

Kategori: Julkalendern 2012

 
Efter att ha vandrat långt in på natten och sedan fortsatt outtröttligt hela dagen kommer de tillslut fram till den Allvetande Sibyllans port. Funkar det med intuition hos en mus i alla fall alltså?
Nu när de äntligen har kommit fram får Julius kalla fötter. Han är ju en mus, inte någon stor hjälte som kastar sig in i mysterier och äventyr hela dagarna i ända.
 
-Menar du verkligen att vi ska gå in där, in i mörkret där vi inte har en aning om vad som möter oss? Tänk om den där Sibyllan har stora huggtänder och äter möss till frukost??
- Jag är Tahu, eldens Toa. Jag stannar inte här när jag kommit ända hit. Det är min uppgift att leta reda på den Allvetande Sibyllan och lösa gåtan med de försvunna länkarna. Är du med mig? Vill du vara en fegis hela livet? Eller vill du utföra hjältedåd och göra en insats för allt liv vi känner på denna planeten?
 
Julius är inte van vid sådana ödesmättade uttalanden men faller lite till föga eftersom han inte vill kallas för fegis. Även om han tvivlar på att han kan bli lika modig som Tahu, han är ju bara en mus när allt kommer omkring.
Tahu ger sig inte i första taget, det ligger inte i hans natur. Han vill helst ha med sig honom eftersom han inte tänker låta någon som är med i hans expeditioner bli skadade. För att hålla nollan och försvara honom behöver han ha med sig Julius innanför Sibyllans portar.
 
 

5 december: Resan startar

Kategori: Julkalendern 2012

 
Efter många och långa diskussioner kommer våra vänner till slut fram till att de inte har något annat att gå på än att ta Hajdroidens råd och leta upp den Allvetande Sibyllan. De har en känsla av att det är bråttom och medan vinternatten lägger sig över vår del av jorden vandrar det udda paret iväg för att leta upp henne. Men hur ska det gå att hitta någon som de inte vet var den är?
De får helt enkelt lita på sin intuition, att den ska leda dem rätt.
Jag vet inte hur det är med er men jag är lite dåligt insatt i hur det är med möss och en väl utvecklad intuition. Det är väl bara att hålla tummarna för våra vänner och hoppas att de lyckas.
Medan de vandrar iväg kan inte Julius låta bli att bli lite imponerad av Tahus förmågor.
 
-Jösses, du är ju verkligen eldkillen! Tänkt, det är inte alla som har en egen personlig fackla. Det här måste jag berätta för kusinerna när jag träffar dem nästa gång.
 

4 december: Återvändsgränd

Kategori: Julkalendern 2012

 
 
Efter att ha sökt svaret på varför vi firar jul både länge och väl börjar en hemsk bild forma sig för våra vänner. Det är något som inte stämmer! Det visar sig att det är lätt att hitta recept på Lussekatter, dyra tomtekostymer och kampanjer "köp nu, betala i februari". Men när de kommer in på andra spår som handlar om ett litet barn, då är alla länkar borttagna och spåren leder in i tomma intet. Tahu och Julius som båda har näsa för mysterier börjar känna att de är något på spåret. Men hur får man mer information från en återvändsgränd?
 
Problemet kräver sin tankeverksamhet och båda lägger sina pannor i djupa koncentrerade veck för att komma på en lösning. Bäst som de sitter där och funderar för allt vad de är värda kommer en Hajdroid marscherande.
 
-Var hälsade! Har ni sett några hajjar det senaste?
 
Tahu som blir mycket irriterad över att bli avbruten i sina tankar är direkt beredd att gå till attack mot denna respektlösa inkräktare. Julius hinner dock stoppa honom och hälsar artigt på Hajdroiden.
 
-Hej på dig själv! Nä, havet är ju i alla fall styva två hundra meter härifrån så det är lite tunnt med hajjar just här.
-Vad har ni då?
-En massa problem som vi inte har några svar på än. Du springer inte runt med några lösningar antar jag?
-Inte jag men varför frågar ni inte den Allvetande Sibyllan? Hon sitter inne med många svar kan jag säga. Det hörs liksom på namnet...
-Var hittar vi henne?
-Hon är aldrig på samma plats så det är svårt att säga. Men hon brukar dras till jättarna. Hittar ni jättarna hittar ni henne.
 
Julius ser efter den märkliga lilla figuren när han ger sig av för att leta vidare efter hajar. Är det någon man kan lita på? Och kan han få med sig Tahu på den idén? Tahu var inte direkt vänligt sinnad mot droiden och Tahu är svår att prata omkull. Men det kanske är värt ett försök. Vad har de annars att gå på?
 

3 december: Söka vishet

Kategori: Julkalendern 2012

 
Medan snön faller utanför fönstrena, brasan sprakar hemtrevligt i kakelugnen och glöggen är lagom varm startar våra vänner sitt uppdrag med att söka efter något som kan förklara hemligheterna kring julen för dem.
 

2 december: Mötet

Kategori: Julkalendern 2012

 
Julius har tillbringat hela dagen med att leta och det är en ganska stor bedrift för en sådan otålig mus som honom. Han är inte killen som jobbar med de långsiktiga projekten om man säger så. Men det var ju inte direkt som att han kunde ge upp och gå hem, stjärnljusslingelådan fanns ju inte kvar som ett alternativ längre.
Men skam den som ger sig och till slut gav hans envishet utdelning och han fann något intressant i en bokhylla:
 
- Ehh... tjena! Är du den där eldkillen...?
-Eldkillen!!?? Jag är Tahu, eldens toa (kom ihåg: to-ha)! Glöm inte det lille gnagare! Kila iväg med dig nu, jag har inte tid med dig.
Vi som känner Tahu sedan tidigare jul vet att han inte tar lätt på sin lott här i livet. Är man eldens toa är man ingen kille att leka med!
 
-Jag har letat efter dig hela dagen så jag tänker inte gå nu när jag äntligen hittat dig!
-Maka på dig lille gnagare, jag har viktigare saker att göra än att stå och småsnacka med dig. Jag måste leta vidare.
-Vaddå leta vidare, vad letar du efter? Vet du, jag letar också, vi kanske kan leta ihop?
-Vad menar du, ska vi småleta lite för husbehov? Hör du min svansförsedda lille vän, eldens toa jobbar inte så. Jag har ett uppdrag som jag svurit på att lösa och denna julen ska jag göra det!
-Men det har jag också! Nja, kanske inte svurit så himla mycket men jag har ett uppdrag. (Här börjar Julius förstå att han kanske når Tahu lättare om han också lägger sig på en högtravande nivå).
-Jag vill veta mer om julen och jag fick höra att du är rätt man för det jobbet.
-Det är precis vad mitt uppdrag handlar om. Jag måste lära mig mer om julen! Förra året lärde jag mig mycket men det kändes inte som att jag hittade riktigt ända fram. Det finns fortfarande mycket som är höljt i dunkel men jag, Eldens toa, ska ta reda på vad det är!
-Ja men då kan vi leta tillsammans, precis som jag sa!
-Låt gå då lille gnagare, följ mig!
-Du, jag heter Julius, eldkillen...
 

1 december: Ljusmusen Julius

Kategori: Julkalendern 2012

 
Tänk att det är samma visa varje år, julen kommer som en total överraskning! Hepp, hepp så ska man redan ha hunnit med att ha slängt upp ljusslingor i träden, klätt in hela balkongen med ljusistappar som rinner lite i kanon, för att inte tala om alla ljusstakar som ska stå och lysa lite vackert i varenda fönster.
Missförstå mig rätt, jag gillar ljus. Allt som kan poppa upp den här årstiden som får en att tänka på en kal grotta under istiden är av godo, så även ljusslingor. Det är bara så svårt att hinna med.
 
Nåja, julen lär ju inte anpassa sig till mitt vimsiga schema som är fullspäckat av jobbresor, renoveringar och ommöbleringar hemma. Det är bara att hästa upp på vinden och rota fram ljusen.
Och tänk, bäst som man gör det så visar det sig att stjärnljusen inte bor ensamma i sin lilla låda, de har tagit in en hyresgäst!
 
-Vad göör du?? Ser du inte att jag bor här??
-Jo... men jag måste sätta upp stjärnorna i killarnas fönster nu så du får hitta på något annat...
-Men så kan du väl inte göra, du får sätta upp stjärnorna en annan gång. Det blir ju jättekallt och tråkigt utan dem.
-Men jag kan inte sätta upp dem en annan gång. Det är ju julstjärneslingor och de ska upp till julen.
-Vaddå jul??
-Den 24 december vet du. Julafton....?
-Har jag aldrig hört talas om. Vad är det för något?
-Man klär granen, ger varandra julklappar och äter god mat. Det är för att fira Jesusbarnet som föddes då.
-Har jag aldrig hört talas om.
-Men jag hinner inte dra en lång historia för dig nu, då får jag ju aldrig upp de där stjärnorna. Prata med Tahu istället, han har skaplig koll på det där med julen.
-Och var hittar jag den där Tony?
-Tahu, eldens toa (uttalas to-ha med ordentligt med luft från magen och utspärrade näsvingar). Han ligger väl i bokhyllan, kolla där. Men nu får du fissla iväg och låta mig jula huset i fred.